top of page

איך הוקמה קהילת פייסבוק "הרוסים על הרוסים"?

תמונת הסופר/ת: מרינה קיגלמרינה קיגל

האמת שהכל התחיל מריב מתוקשר. בסוף כל שנה מתפרסמים בתקשורת דירוגים של אנשי מפתח שונים. כך, כשפורסם הדירוג "40 מבטיחים מתחת לגיל 40" במוסף של "גלובס", דפדפתי בו ופתאום שמתי לב שאין שם אף נציג או נציגה מהמגזר שלי.


היו שם כל המגזרים והמיעוטים האחרים: דרוזים, ערבים, נשים, חרדים, כיפות סרוגות, אתיופים ורק "רוסים" לא היו. אז כתבתי פוסט מתבדח, משהו בסגנון: "למה אין אף רוסי בדירוג המצליחנים מתחת לגיל 40? אולי כי כולנו לייט-בלומרים?". תייגתי בפוסט של עורך המוסף דאז, עיתונאי ש.ג. (שם מלא שמור במערכת) ואת העורכת הראשית של העיתון. העורכת הראשית לא הגיבה, ואילו העיתונאי המדובר נכנס איתי לוויכוח מטורף ממש בתגובות, בטענה שאני עוסקת בפוליטיקת זהויות וש-"רוסים" לא זקוקים לייצוג.


לא הסכמתי איתו ואחרי חילופי דברים החלטתי שאני עושה מעשה ומקימה קבוצת פייסבוק שתעסוק בייצוג המגזר במיינסטרים הישראלי וגם בהנגשה הדדית בין המגזרים השונים. קראתי לה "הרוסים על הרוסים", משחק מילים שמאחד בתוכו גם את ה-"רוסים" עצמם, וגם את כל מי ש-"הרוס" על הרוסים.


לא כולנו מקשה אחת


כבר 30 שנה המגזר הרוסי נתפס כמסה אחידה של אלכוהוליסטים, עובדות מין, זייפני תעודות ומצביעי ליברמן. התקשורת מציגה לנו דיכוטומיה מדאיגה: מצד אחד מדענים ומדעניות (אבל תמיד בקו"ח היו להם גם עבודות ניקיון, בלי זה אי אפשר) או בעלי עברית קלוקלת "שבע שקל" עם מבטא מוגזם.




כשמדברים על ייצוג, צריך לקחת בחשבון מספר נקודות חשובות ובעיקר להבין שצריך זמן. מה שלא נעשה במשך 30 שנה, דווקא מתחיל לצבור תאוצה בזמן אחרון וזה מרגש מאד לראות, שיש פחות ופחות דמויות פלקטיות שמייצגות את המגזר. יש עוד דרך ארוכה, אבל הדברים מתחילים לזוז.


אנחנו בונים יותר מדי חומות ומעט מדי גשרים


אבל נחזור לקהילת "הרוסים על הרוסים". עצם קיומה של הקהילה במרחב הציבורי מאפשר להיכרות בלתי אמצעית עם המגזר. פתאום מגלים שיש לנו המון אמונות טפלות ששמות בכיס הקטן כל תוניסאי או טריפוליטאי. שמאמוצ'קה רוסיה מאד דומה למאמו המרוקאית מבחינת השילוב בין החינוך הקשוח ללב הרחב והרצון להאכיל את הילד או את הילדה גם אם הם כבר בני 40 פלוס.




הקהילה שלנו היא המראה של כל עם ישראל, לא רק של רוסים. והיא שמה דגש על כך שקיים הרבה יותר דמיון בין כולנו מאשר השוני. וזה חשוב מאד בתקופה, במיוחד בתקופה שלנו.


נכון להיות מספר החברים בקהילה מתקרב ל-60,000. כל יום מתפרסמים בה עשרות פוסטים, עולות מאות ואלפי תגובות והדיונים מרעידים את הפיד. "הרוסים על הרוסים" היא כבר הרבה מעבר לקהילה "מגזרית" והיא ישות נפרדת ועצמאית שרק ממשיכה לצמוח ולהתפתח.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

הירשמו לעדכונים מאיתנו

וקבלו ישירות למייל פוסטים חדשים בבלוג (אנחנו כותבים אותם בתדירות הרבה יותר נמוכה ממה שהיינו רוצים), עדכונים והטבות לקהל הלקוחות ולקוחות בפוטנציה.  

תודה

bottom of page