מה אתם עונים, כששואלים מה שלומכם?
שאלה פשוטה לכאורה, שהפה לטריגר בשנה האחרונה כי איך לעזאזל עונים עליה?
מעולה? סבבה? בהתחשב במצב? משהו יותר קשוח?
ויש כמובן את אלה שמתחמקים מהתשובה הקונקרטית וסתם מושכים בכתפיים או כאלה עושים תנועת יד של "תניחו לי בבקשה".
למה אני שואלת?
כי הרי אפשר להגיד שאין מה לעשות, אלה החיים. כי החיים הבוגרים מלאי דאגות בדרך כלל, דאגות יום-ויומיות. לילדה שהתחילה השנה בית ספר חדש. להורים שמצבם הבריאות הידרדר והזקנה "נפלה עליהם" בפתאומיות והם זקוקים לעזרה שלנו. למינוס בבנק, לבעיות בעבודה, לרכב שמתחיל לקרטע על כביש, למזגן שמטפטף... בקיצור, שק גדול וכבד של דאגות.
ועכשיו תחשבו שבשנה האחרונה לכל הדאגות "הרגילות" הצטרף עוד שק גדול וכבד: דאגות לילד בצבא, לחבר או בן זוג במילואים, למשפחה של חבר שבקושי מסתדרת וזקוקה לעזרה, לחברים ומשפחה שפונו מהבית בצפון או בדרום ואין להם מושג מתי הם חוזרים הביתה וכמובן לחטופים ולמצב הכללי של המלחמה שלא רואים את הסוף שלה...
זה כבד. כבד מאד. כבד לכולנו. כי אנחנו מסתובבים מותשים עם כל הדבר הזה.
יש ביטוי ברוסית שאני לא סובלת. "бережное отношение к себе и к другим", בעברית הכי קרוב "להתייחס בזהירות לעצמך ולאחרים". אבל הקונוטציה הכי דומה למצב בו אנחנו רוצים לשמור על יד שבורה כשעולים לאוטובוס. משהו שברירי שכבר פגוע וצריך לשמור עליו מפגיעה נוספת.
בקיצור, אנחנו חייבים להתייחס בזהירות. לעצמנו ללא ספק, אבל גם לאחרים. ולכן "מה שלומך?" הופכת לשאלה אולי הכי חשובה בתקשורת היום-יומית שלנו. ואחרי ששאלנו, בואו נהיה קשובים לתשובה. ולא רק לתשובה אלא לשפת הגוף, להתנהגות של הבן אדם שנמצא מולנו.
ונגיד ששמנו לב למשהו חריג, מה לעשות? צריך לעשות משהו?
כי בסופו של דבר כל אחד מאיתנו סוחב איתו את הטרדות ואת הדאגות שלה או שלו? למה שנרצה להתעמק במה עובר על הבן אדם שמולנו אם אין לנו capacity להכיל את התשובה? ומה אם אותו בן אדם בכלל לא ירצה לענות?
?R U OK – שיחה קצרה, השפעה גדולה
אבא של גאווין לארקין התאבד בשנת 2009. גאווין, שהאמין שאילו מישהו היה מתעניין במצבו של אביו, שואל מה שלומו, מנהל איתו שיחה קצרה, אולי היה אפשר למנוע את הטרגדיה. ולכן הוא יזם את R U OK - יוזמה חברתית-קהילתית המעודדת דיאלוג ותמיכה הדדיית. המטרה של היוזמה - להפוך את השאלה "האם את/ה בסדר?" לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו.
מאז הקמתה צברה R U OK? תאוצה באוסטרליה והובילה לשינוי משמעותי בשיח על בריאות הנפש. נכון להיום, כל אחד מ-4 אוסטרלים משתתפים פעילים בתוכנית. ויש גם יום R U OK? שמתקיים ביום חמישי השני של ספטמבר כל שנה.
בשנת 2022 היוזמה R U OK? הגיעה גם לישראל, בזכות עמותת אנוש. עמותה שבמשך עשרות שנים עוסקת בקידום בריאות ורווחה נפשית התאימה את הכלים שפותחו באוסטרליה למציאות המורכבת שלנו.
באתר מיוחד שהקימה עמותת אנוש עבור המיזם יש מדריכים פשוטים ליישום איך לנהל שיחות R U OK? ואפשר גם להזמין סדנאות לארגונים וחברות וכמובן לתרום לפעילות היוזמה.
השנה, ב-2024 מציינים את היום R U OK ב-12 בספטמבר. אבל ללא ספק, מדובר בשאלה שחשוב לשאול אותה לאורך כל השנה.
Comments